Novemberig látogatható a Szépművészeti Múzeum Matisse-kiállítása

Az eredetileg tervezetthez képest két héttel később, november 1-jén zár a Matisse-kiállítás a Szépművészeti Múzeumban. A Henri Matisse – Gondolatok színe – Remekművek a párizsi Pompidou Központból című tárlatot a június végi megnyitása óta eddig már több mint százezren látták. A mintegy százötven művet felvonultató bemutató az első átfogó, reprezentatív kiállítás Magyarországon a francia mester műveiből.

Magyar Nemzet
2022. 10. 16. 19:00
null
Forrás: Szépművészeti Múzeum
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A párizsi Pompidou Központtal együttműködésben megvalósuló kiállítás nyolc kronologikus-tematikus szekcióban mutatja be Henri Matisse munkásságát a korai alkotásoktól egészen az ötvenes években készített művekig, az életmű olyan központi jelentőségű kérdéseit érintve, mint a vonal és a szín viszonya vagy az enteriőr és az alak összefüggései.

A Szépművészeti Múzeum kiállítása a matisse-i életmű műfaji sokszínűségét is megvilágítja, ugyanis a mintegy harminc festményen túl egyedi és sokszorosított grafikai alkotásokkal is találkozhat a közönség, valamint tizenhét szobor is helyet kapott a tárlaton.

A kiállítás külön szekcióban mutatja be a művész késői fő művéhez, a vence-i dominikánus kápolnához készített monumentális üvegablakterveit.

A Szépművészeti Múzeumban október 27-én El Greco műveiből nyílik nagyszabású kiállítás. Az összesen csaknem hetven művet bemutató tárlaton a látogatók több mint félszáz alkotást láthatnak majd a spanyol–krétai mestertől.

Borítókép: Henri Matisse Algíri nő című festménye a kiállításon (Forrás: Szépművészeti Múzeum)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.